Coșul tău

Soiuri de poveste

Descoperă soiurile unice cultivate la Villa Melnik, cu o identitate transmisă din generație în generație până în zilele noastre. 

Vinurile demne de poveste au trecut din căni de lut de acum mii de ani la paharele de cristal de astăzi, însă un aspect rămâne neschimbat de-a lungul timpului: gustul memorabil.

Soiurile de struguri de la Villa Melnik

Shiroka Melnik

Melnik cu frunze late

Sunt struguri indigeni, ce cresc numai în regiunea Melnik, recoltați târziu, la sfârșitul lunii octombrie.

Sunt cultivați în tufe de viță de vie de înălțime mică, pe solurile nisipoase, la maxim 80 cm, astfel încât strugurii se coc de sus în jos de la soare, dar și de jos în sus, de la căldura emanată de nisip.

Aceştia produc vinuri ușoare, elegante, cu concentrație alcoolică medie și culori de granat asemănatoare cu Pinot Noir, aciditate tipică ridicată și taninuri blânde.

Când vinul este tânăr, este foarte fructat, condimentat, cu note de căpșuni, cireșe, vișine, frunze și ierburi.

Maturat, produce note de frunze de tutun, piper negru, mentă uscată și piele.

Melnik55

Melnik de recoltă timpurie

Melnik 55 sunt struguri indigeni, de recoltă timpurie, ce cresc numai în regiunea Melnik. Aceştia se coc de la începutul până la mijlocul lunii septembrie.

Sunt rezultatul unei încrucișări naturale între Shiroka Melnik și soiul francez Valdiguie, creat prin polenizare încrucișată în stațiile experimentale din Sandanski, Bulgaria în anii 1960.
Melnik55 produce vinuri roșii puternice, corpolente, de culoare rubinie închisă și arome intense de fructe de pădure negre, mure, cireșe și prune.

Poate fi maturat foarte bine în butoaie de stejar și are un potențial lung de maturare în sticlă.

Mavrud

Un soi de legendă

Legenda spune ca în timpul domniei hanului Krum al Bulgariei, toate podgoriile zonei au fost distruse la ordinul acestuia. Mai târziu, un leu a scăpat din cușcă și a terorizat orașul.

Cu toate acestea, un tânăr neînfricat pe nume Mavrud a confruntat și a ucis leul. Regele a chemat-o pe mama lui Mavrud să afle sursa unui astfel de curaj. Ea a spus că a salvat în secret o viță-de-vie, a făcut vin și că aceasta a fost sursa curajului lui Mavrud. Auzind acestea, hanul a ordonat replantarea imediată a soiului și de aici i-a rămas numele de Mavrud până astăzi.

Strugurii din soiul Mavrud se coc mult mai bine în regiunea Melnik, unde temperaturile medii sunt mai ridicate decât în centrul țării. Soiul este unul cu recoltare târzie, de la sfârșitul lunii octombrie până la începutul lunii noiembrie. Vinurile au culoare rubinie, închisă, aciditate și taninuri ridicate, arome de mure coapte și cireșe.

Ai peste 18 ani?

Încurajăm consumul responsabil. De aceea te rugăm să confirmi că ai peste 18 ani. Mulțumim!